Vanaf 12 juni tot 23 juli is de Weesperstraat tussen 06.00 en 23.00 afgesloten voor autoverkeer.  In deze 6 weken wordt er gekeken wat een tijdelijke afsluiting van de Weesperstraat voor effecten heeft op de verkeersstromen, de veiligheid en de leefbaarheid in de wijk.

Pilot project van de gemeente Amsterdam

We doen deze proef omdat het in de oostelijke binnenstad overdag op werkdagen erg druk is met veel auto’s. Over de Weesperstraat rijden meer dan 1.500 auto’s per uur. De gemeente wil tevens onderzoeken wat dergelijke grote afsluitingen betekenen voor de luchtkwaliteit en leefbaarheid. Aan beide kanten wordt er een rijbaan afgezet met bloem- en plantenbakken en hiertussen wordt een tijdelijke groenstrook gerealiseerd met in het midden een pocketpark.

Bloembakken als afzetting

Het afsluiten gebeurt onder andere door middel van 266 bloembakken met fleurige bloemen van Flower & Shower. De bloembakken zijn speciaal gekozen om de half afgezette straat wat kleur te geven en het geheel van een fleurig en zomers tintje te voorzien. De keuze is gevallen op de Butterfly-mix. Dit zijn surfinia’s in combinaties van lila, paars en wit of rood, wit en geel. Ook is er voor de Ajax Amsterdam combinatie gekozen; rode en witte geraniums Deze worden op drie locaties geplaatst van groot naar klein: De bakken zijn geplaatst in de Weesperstraat, het Kattenburgerplein/gracht, de Anne Frankstraat en Hoogte Kadijk.

In het begin van ‘de knip’ was er veel kritiek, nu wordt ook de positieve kant ervan ingezien. Aanleg van een tijdelijk Pocket Park tussen de Nieuwe Kerkstraat en de Nieuwe Prinsengracht zorgt ervoor dat omwonenden meer bij elkaar komen. Er wordt door BIZ Knowledge Mile een publieksprogramma georganiseerd in samenwerking met buurtbewoners. De afsluiting van de Weesperstraat is een stap naar een autoluwe binnenstad. Uiteindelijk is het idee dat iedereen hier beter van wordt, doordat er minder files zullen zijn en een beter leefklimaat voor buurtbewoners.